Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Όταν οι καθεστωτικές δυνάμεις καταπολεμούν τον εκφυλισμό...

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια προσπάθεια από ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και Επιτροπή Αγώνα ( ή ΜΑΣ ή ΠΚΣ) να αποφύγει ο Σύλλογος Φοιτητών ΓΠΑ τον εκφυλισμό. Μια προσπάθεια που έχει να κάνει είτε με τον ορισμό των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης, είτε με τον “πόλεμο της σφραγίδας”, είτε με την ονομαστική εκπροσώπηση στο ΔΣ.
Παρ' όλ' αυτά, απέφυγαν με κάθε τρόπο την παρουσία τους στην προσπάθεια που έγινε για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης. Ενός οργάνου που θεωρούμε ότι είναι το δημοκρατικότερο για να πάρει αποφάσεις, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία που το δημόσιο πανεπιστήμιο δέχεται τη σκληρότερη επίθεση από την κυβέρνηση, απαντά στην ανάγκη για την ελεύθερη έκφραση όλων των φοιτητών.
Πιο συγκεκριμένα:
ΠΑΣΠ: Υποτίθεται πως είναι μια αριστερή και προοδευτική δύναμη. Τουλάχιστον αυτό προβάλλει. Όταν όμως πρόκειται να γίνει συνέλευση μπορεί να την προτείνει και η ίδια, καθώς και να υπογράψει έγγραφό στο ΔΣ για την πραγματοποίησή της! Όπως έγινε και στην απόπειρα συνέλευσης την Τετάρτη 20/10. Το γεγονός όμως ότι ούτε ένας παράγοντάς της δεν έκανε τον κόπο να παρευρεθεί ακόμη και για τα προσχήματα στο Αμφ. Σίδερη, είναι ενδεικτικό των προθέσεών της. Εκφύλισε και απαξίωσε με τον καλύτερο τρόπο τη διαδικασία, αλλά παράλληλα διατήρησε το “αγωνιστικό και προοδευτικό” της προφίλ. Οπότε ας μην έχουμε και πολλές αυταπάτες ότι θα αντισταθεί στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τώρα που επιτίθεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
ΔΑΠ: Ο ορισμός της απαξίωσης από την “υπεύθυνη” δύναμη του ΓΠΑ. Όχι μόνο έχει να υπογράψει στο ΔΣ για την πραγματοποίηση ΓΣ δύο χρόνια, προφασιζόμενη αστείους λόγους, αλλά φροντίζει να αποπροσανατολίσει με κάθε τρόπο και να αποφύγει την πολιτική συζήτηση. Γι' αυτό το λόγο, την ώρα της Γενικής Συνέλευσης επιλέγει να παίζει τραγούδια στα Πράσινα! Δεν περιμένουμε κάτι περισσότερο από τη δύναμη που στήριζε την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ (κολεγίων) και που φαίνεται ότι δεν ενοχλείται και πολύ από την επικείμενη μεταρρύθμιση.
Επιτροπή Αγώνα: Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ακόμα και μια αριστερή δύναμη γίνεται ο καλύτερος βοηθός του δικομματισμού. Ξέχασαν ότι στο άρθρο 16 δίναμε κοινούς αγώνες και τους κερδίσαμε και εξαντλείται στην κομματική αυτοεπιβεβαίωση και περιχαράκωση. Αποκαλεί εκφυλισμένες τις διαδικασίες του Συλλόγου (ΔΣ και ΓΣ), ενώ τα προηγούμενα χρόνια τις χρησιμοποιούσε κατά κόρον για την παρέμβασή της. Έφτασε ακόμη και στο σημείο να γίνει δεύτερη δύναμη του Συλλόγου. Τότε δεν υπήρχε εκφυλισμός; Τώρα ξαφνικά προέκυψε; Όχι φυσικά! Απλά είναι αναγκαία αυτή η απαξίωση για να συγκροτήσει μια παράλληλα δομή στο φοιτητικό κίνημα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Μια δομή που χωρίζει δυστυχώς στα δύο τους φοιτητές και βοηθά το έργο της κυβέρνησης αφού το κίνημα είναι αποδυναμωνένο.


Σαν Αριστερή Ενότητα θα κάνουμε τα πάντα για να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση και για να ενημερωθούν οι φοιτητές για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Δεν μας ενδιαφέρει να επιβεβαιωθούμε οι ίδιοι για τις επιλογές μας. Μας ενδιαφέρει το Φοιτητικό Κίνημα να βγεί στους δρόμους και να δώσει μια ελπίδα σε όλη την κοινωνία, ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου