Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο καταστροφής του Πανεπιστημίου

Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα ο διάλογος για τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό των ΑΕΙ, που θα αποτελέσει τον νέο τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων και περιλαμβάνει μια σειρά θεμελιακών αλλαγών στις λειτουργίες και το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων.
Μέσα σε ένα περιβάλλον αμείωτης επίθεσης και υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας ο εσωτερικός κανονισμός, ο οποίος θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες στις συγκλήτους όλων των ιδρυμάτων της χώρας, έρχεται να θεσμοθετήσει ένα νέο σύνολο κανόνων για τα δημόσια πανεπιστήμια που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση των σπουδών:
  1. επιστημονικά αντικείμενα σε κύκλους σπουδών. Προκαθορίζει τα νέα προγράμματα σπουδών που θα διαιρούνται σε διετείς κύκλους σπουδών (προπτυχιακό-μεταπτυχιακό-διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών) ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά το τέλος του πρώτου κύκλου σπουδών να εισάγονται δίδακτρα.
  2. Το ενιαίο πτυχίο που εξασφάλιζε τα επαγγελματικά δικαιώματα μετατρέπεται πλέον στους επονομαζόμενους «κύκλους σπουδών», που απαιτούν ένα συγκεκριμένο σύνολο πιστωτικών μονάδων και αποτυπώνουν τις δεξιότητες του/της κάθε πτυχιούχου, ενώ δε γίνεται καμία αναφορά στην κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
  3. Για τα συγγράμματα. Κατά τον νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των πανεπιστημίων, σύγγραμμα θεωρείται «κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο, καθώς και οι έντυπες ή ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις». Γίνεται αντιληπτό πως περιορίζεται σημαντικά η παροχή συγγραμμάτων οδηγώντας τόσο στην υποβάθμιση του ακαδημαϊκού έργου όσο και στην όλο και δυσκολότερη πρόσβαση σε συγγράμματα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.
  4. φοιτητικά δάνεια. Τέλος, ακολουθώντας τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα, οι φοιτητές στη νέα φάση του πανεπιστημίου, θα αυτοχρηματοδοτούν -ήδη από τον πρώτο κύκλο σπουδών- τις σπουδές τους με «εκπαιδευτικά δάνεια» και μάλιστα, προς διευκόλυνση τους το πανεπιστήμιο θα συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με πιστωτικά ιδρύματα. Αύτο σημάινει χρέη για μιά ζωή.
  5. «χρηματοδότηση προγραμμάτων σπουδών-επώνυμες έδρες». Με αυτή την κωδική ονομασία ανοίγει για πρώτη φορά το ζήτημα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και, κατ’ επέκταση και των προγραμμάτων σπουδών τους. Ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει ότι ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο κεφαλαίου μπορεί να κάνει δωρεά στο ίδρυμα και με βάση αυτή να ιδρύεται επώνυμη έδρα, να ορίζεται γνωστική περιοχή και να διαμορφώνεται πρόγραμμα σπουδών. Με αυτόν τον τρόπο, θεσμοθετείται η συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα στο πανεπιστήμιο, κοινώς δημιουργούνται ιδιωτικοποιημένα προγράμματα σπουδών που θα απαιτούν δίδακτρα, αυτοχρηματοδότηση των σπουδών κλπ.
Όλα αυτά είναι μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει στο πανεπιστήμιο τους επόμενους μήνες. Μετά την προσπάθεια διάλυση των ΕΜΠ και ΕΚΠΑ την διάσπαση του Γεωπονικού και άλλων σχολώ. έρχονται και απολύσεις διδακτικού προσωπικού (40%) που ετοιμάζει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι οι προσπάθειες υποβάθμισης και διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης συνεχίζονται.
Εμείς από την πλευράς μας, φοιτητές και φοιτήτριες οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δημόσια/δωρεάν εκπαίδευση, που θα είναι προσβάσιμη σε όλους και όλες και θα προσφέρει το έργο και τις υπηρεσίες της στην κοινωνία και όχι σε ιδιώτες ή επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου